Brainlab Headquarters Riem

Wishing Brainlab a sparkly take off and a prosperous future.

Year 2017
Location Riem, Munich

This is not the first collaboration between Markus Benesch Creates and Brainlab.
In 2006, we were commissioned to design the original headquarters in Feldkirchen for 350 people. Here we are ten years later, on the lot of the old Munich Airport, designing  a building with three times that capacity. The Munich Riem headquarters accommodates 800 employees, includes a restaurant, a professional gym, several showrooms, the Brainlab Clinic, an auditorium, and fifteen tea kitchens and Brain Boxes. Not to mention the inclusion of the former airport tower which will hold a cafe, five event spaces, and two high end showrooms.

see more:  Brainlab Tower Riem

 

Quick facts:

Move in Date: December 30th, 2016.
750 employees started working in the space on January 2nd, 2017.
Finished Areas: The reception, office areas, restaurant, gym and auditorium were all finished on time on January 2nd, 2017
The construction of the remaining interiors of the former Airport Tower has been completed in April 2017.
Designing Architects: PMP Architekten, Munich
Facade: Kadawittfeldarchitektur, Aachen
Architects on Site: Clmap, Munich
Office Planning: Conceptsued, Munich
Light Planning: Licht K1, Haar
Design & Interiors: Markus Benesch Creates, Munich
Developer: Wöhr + Bauer Tower Riem GmbH
Construction: 2014 – 2016
Certified: LEED Gold
Lot Size: 13.566 m2
Surface /BGF: ca. 22.900m2 + ca. 1.640 m2 (Brainlab Tower)
Parking: 277

Corporate Gastronomy

At Brainlab there is no staff canteen. There was and always had to be a restaurant! This distinction is paramount to CEO, Stefan Vilsmeier. The restaurant is a space foremployees to relax, re-charge and interact. Brainlab´s high regard for quality can be easily experienced in the corporate restaurant and cafeterias.

Corporate Gastronomy

The Metaphore

The „Stüberl“ is not a mere attraction for foreign clientele. It is a reminder and a symbol of the Bavarian and alpine roots of the founder and the company.

Corporate Gastronomy

Corporate Gastronomy

Integrating tables and chairs from the old building into the new restaurant provided continuity between the former and current spaces and made the transition from the old into the new restaurant visible. The original Brainlab restaurant used darker tones while the new building is brighter and features light ash wood. Despite this, there is clearly a harmonious interaction between the new and the old.

The Auditorium

The organic shape of the ceiling and the walls evokes the shape of a brain. The goal was for the audience and the speaker to have the sensation of being enclosed in this brain-like structure. The ceiling and wall cladding is illuminated by a dynamic white light that can be dimmed or can flash to mimic brain synapses. Red chairs pay tribute to the historic color of the Brainlab tower.

The Gym

Brainlab has a large amount of athletic employees, some of whom are champions in track, triathlon, skiing, and cycling. This state of the art gym has just what they need.

Gym Locker Rooms

Brain Boxes

small group video conferencing

Tea&Copy

We combined the most social part of the office (the tea kitchen) with the most isolated part (the copy corner) in order to enhance inter-office communication and fun.

The Auditorium

General Management Lobby

General Management Lobby

Brainlab Clinic

Brainlab Clinic

Demo Area

Demo Area

Show OP

Brainlab Retrospective

Brainlab Retrospective

The Gym

The Gym

Photo Roman Job

Yoga

Photo Roman Job

Gym Locker Rooms

Photo Roman Job

The Gym

Photo Roman Job